Categorieën bekijken

Istikhara gebed

3 min Leestijd

Nederlandsالعربية

 

Vraag

Wat is het istikhara gebed?, Hoe wordt dit gebed verricht?, En wat is het istikhara smeekbede?.

Antwoord:

Alhamdulillah, en moge zegeningen en vrede op de Boodschapper van Allah

Wat is het istikhara gebed?

Het is een middel om raadgeving te vragen. En dat betekent: dat de moslim aan zijn Heer, Geprezen en Verheven zij Hij, vraagt om voor hem te kiezen wat goed voor hem is in zijn religie en zijn leven.

De geleerden zijn het unaniem met elkaar eens over het feit dat al-Istikhaarah een Soennah is. Het bewijs hiervoor is de overlevering van Djaabir ibnoe Abdillaah: “De Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) leerde zijn metgezellen al-Istikhaarah in alle zaken, zoals hij hen de hoofdstukken van de Koran leerde. Hij (vrede zij met hem) zei: “Wanneer één van jullie met een bepaalde zaak zit, laat hem dan twee gebedseenheden verrichten buiten de verplichte gebeden om en laat hem dan zeggen:

(de smeekbede)

(O Allah, ik vraag Uw leiding door Uw kennis, en ik vraag U om kracht door Uw macht, en ik vraag U om Uw grote gunst. Want U bent in staat en ik ben niet in staat, U weet en ik weet niet, en U bent de Kenner van het onzichtbare. O Allah, als U weet dat deze zaak (en hij noemt zijn behoefte, bijv. door te zeggen: deze reis, werk of dit huwelijk…) goed voor mij is in mijn religie, mijn levensonderhoud en voor mijn huidige en latere behoeften, bepaal het dan voor mij, maak het gemakkelijk voor mij en zegen het voor mij. En als U weet dat deze zaak (en hij noemt zijn behoefte, bijv. door te zeggen: deze reis, werk of dit huwelijk…) slecht voor mij is in mijn religie, mijn levensonderhoud en voor mijn huidige en latere behoeften, houd het dan van mij weg en houd mij ervan weg. En bepaal voor mij het goede, waar het ook mag zijn, en maak mij tevreden daarmee).

Hoe wordt istikharah gebed verricht?

Verricht de kleine wassing (woedoe).

Neem de intentie om het istikharah gebed te verrichten.

Verricht vervolgens twee gebedseenheden (niet een verplichte = niet fard) .

Sluit het gebed af met de Salaam (vredesgroet).

Na de Salaam richt je je smekend tot Allah. Gedenk Zijn Grootsheid en dat Hij tot alles in staat is.

Vervolgens dien je de smeekbede van al-Istikhaarah op te zeggen.

Het Istikhaarah gebed is hiermee ten einde gekomen. Nu rest jou slechts de zaak over te laten aan Allah en op Hem te vertrouwen. Belangrijk is dat je ook niet omkijkt naar de influisteringen van de Shaytaan (satan).

Andere zaken die van belang zijn voor het Istikhaarah gebed zijn:

 

Je kunt voor meer dan één zaak smeekbede na één Istikhara-gebed.

Als je de smeekbede niet uit je hoofd kent, kun je het oplezen uit een boekje.

Als je het Istikhaarah gebed hebt verricht en is de keus voor jou nog niet helemaal duidelijk geworden, dan kun je ervoor kiezen om het Istikhaarah gebed nog een keer te verrichten, en het is het beste om het 7 keer te herhalen (het kan op verschillende tijdstippen).

Leer jezelf aan om het Istikhaarah gebed bij alle zaken te verrichten.

Wees bij het verrichten van de smeekbede ervan overtuigd dat Allah jou zal helpen om de juiste keuze te maken.

Als je niet in staat bent om te bidden (bijvoorbeeld door menstruatie), wacht dan totdat je weer in staat bent om te bidden. Is het echt noodzakelijk en kan het niet wachten, dan kan je je in dit geval beperken tot het verrichten van de smeekbede alleen.

Laat je leiden door de keuze van Allah en niet door je begeerten.

Raadpleeg verder ook de wijze en vrome mensen.

Bij afgeraden en verboden zaken wordt er geen beroep gedaan op het Istikharah gebed.

Ook kan je geen Istikhaarah gebed voor een ander verrichten. Je kan wel een smeekbede voor je broeder verrichten, opdat Allah het voor hem makkelijk maakt.

Zonder twijfel is het vermijden van zonden een reden om open te staan ​​voor wat goedheid en rechtvaardig is, Vermijd daarom altijd het haram, niet alleen op het moment van Istikhara.

  

 

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه، أما بعـد:

 

فإن الاستخارة هي طلب الخيرة، ومعناها: أن يطلب المسلم من ربه سبحانه وتعالى أن يختار له ما فيه الخير له في دينه ودنياه، وهي سنة لمن أراد الإقدام على أي أمر ذي بال، فيصلي ركعتين من غير الفريضة يقرأ فيهما بالفاتحة وما تيسر من القرآن، وبعد الصلاة يدعو بهذا الدعاء الذي رواه البخاري عن جابر رضي الله عنه ولفظه: اللهم إني أستخيرك بعلمك، وأستقدرك بقدرتك، وأسألك من فضلك العظيم، فإنك تقدر ولا أقدر، وتعلم ولا أعلم وأنت علام الغيوب، اللهم إن كنت تعلم أن هذا الأمر (ويسمي حاجته فيقول مثلاً هذا السفر..) خير لي في ديني ومعاشي وعاقبة أمري فاقدره لي ويسره لي ثم بارك لي فيه، وإن كنت تعلم أن هذا الأمر (السفر أو الزواج) شر لي في ديني ومعاشي وعاقبة أمري فاصرفه عني واصرفني عنه، واقدر لي الخير حيث كان ثم رضني به.

 

ويمضي المسلم في حاجته فإن كانت خيراً له فسييسرها الله تعالى له، وإن كانت غير ذلك فسيصرفها الله تعالى عنه ويصرفه عنها.